medhelp-logo-cmyk.svg
medhelp-logo-cmyk.svg

Att få göra det man älskar

Efter 8 månader på MedHelp undrar Aldijana Elkaz fortfarande ibland hur hon ska klara av de uppgifter hon ställs inför. Men med all den support hon får, från både kollegor och IT-verktyg, känner hon alltid en trygghet i att allting löser sig tillslut – på ett eller annat sätt.

 

Aldijana Elkaz distans sjuksköterska på MedHelp

Namn: Aldijana Elkaz              

Ålder:  36 år

Familj:  Man och 5-årig son

Placerad: Kristinestad

Börjande på MedHelp: 2017

Kuriosa: Äter Nutella nattetid

 

För bra för att vara sant!

Sedan den dag Aldijana Elkaz fick sitt första jobb inom geriatriken som färdig sjukskötare – som man säger i Finland om det vi i Sverige kallar sjuksköterskor – visste hon att hon skulle vilja att byta till ett annat jobb. Men att det skulle vara att bli vårdoperatör på MedHelp hade hon aldrig kunnat förutspå.

 

Och att hon i och med detta jobb kanske ska få möjlighet att jobba på distans från sitt hemland Bosnien under en period här framöver är bara för bra för att vara sant. Särskilt för Aldijana som trodde att det bara var skryt och tomma ord under anställningsintervjuerna när de sa att man även skulle ha möjlighet att jobba hemifrån och på distans.

 

Att skriva ett CV

Aldijana kom från Bosnien med sin familj när hon var 11 år och började i svensk skola i Närpes, cirka tre mil norr om Kristinestad i Finland, där hon också bor idag. I och med att hon gick i svensk skola lärde hon sig aldrig riktigt det finska språket då det blev övermäktigt att lära sig två nya språk på en gång, plus engelska och även sitt eget hemspråk.

 

På grund av detta kunde hon aldrig börja jobba inom operation på sjukhusen i Finland som hon hade önskat och specialiserat sig inom, då det är att krav att kunna prata finska där. Att flytta till Sverige eller Norge var inte heller ett alternativ, så istället började hon efter sin utbildning på anstaltsvården där man vårdar patienter i livets slutskede. Och blev kvar i 10 år.

 

– Jag har alltid vetat att jag har velat byta och göra något annat, jobbet jag hade var både psykiskt och fysiskt väldigt tungt, säger Aldijana. Men när en kollega tipsade mig om att söka nytt jobb på MedHelp vågade jag ändå först inte. Hur skulle jag kunna klara av jobbet? Jag kunde ju bara äldrevård. Hur skulle jag kunna hjälpa en förälder med ett sjukt barn till exempel? Och hur skriver man ett CV? Det hade jag ju aldrig gjort!

 

Att få göra det man älskar

Men så en dag, en tid senare, såg hon en annons om informationsträff för företaget på ett hotell i Närpes. Hon bestämde sig för att gå dit och lyssna och få möjlighet att ställa alla frågor hon hade om jobbet som distanssjuksköterska.

– Jag frågade till exempel om det ringer hela tiden, berättar Aldijana. Och de svarade: Jaa det gör det!

 

Så här i efterhand så kan hon konstatera att ringer gör det såklart – hela tiden – men det fina är att varje ärende avslutas och vid slutet av dagen kan man stänga av sin dator och gå hem.

– Sen är det ju så många trevliga människor som ringer och som man får prata med och jag älskar ju att prata! skrattar Aldijana.

 

Som en berg-och-dal-bana

Ett CV skickade hon i alla fall tillslut in och blev snart kallad till intervju, fick göra ett personlighetstest och fick därefter frågan om när hon kunde tänka sig att börja med vårdbedömningar på distans. Idag, åtta månader senare, har hon inga planer på att inte fortsätta resan hon börjat på, trots en beviljad tjänstledighet på ett år från sin tidigare arbetsgivare.

 

– Det är verkligen jätteroligt här, jag får aldrig tråkigt, ler Aldijana. Det är som en berg-och-dal-bana: det är både roligt och spännande, det går upp och ner, fort och långsamt – man rycks med. Det ringer in så många olika sorters människor med så många olika typer av besvär. Inget samtal är likt ett annat.

 

Tänk om jag svarar fel?

En stor oro inför att ta jobbet var vad som skulle hända om hon svarade fel i sjukvårdsrådgivningen.

– Jag frågade min mentor vad som skulle hända om jag svarade fel. Hon svarade att jag inte kommer ta livet av någon, utan det värsta som skulle kunna hända är att man missvisar någon. Då blev jag lugnare, berättar Aldijana. Och tillägger: De flesta människor som ringer in är jättetrevliga och det mesta är jättespännande!

 

Sen har hon också MedHelps rådgivningsstöd till hjälp.

– Jag kan, med hjälp av stödet, till exempel till och med säga vilken knapp en patient ska trycka på när hen står utanför ett sjukhus och behöver gå in genom en dörr. Det är så häftigt och människor blir imponerade och känner att de verkligen fått hjälp.

 

Att hjälpa någon som inte förstår

Det inget rådgivningsstöd kan hjälpa henne med dock, utan som blir del av utmaningen för att lyckas i jobbet, är att få vissa människor att förstå hur allvarliga symptom de har. Samt att få folk att lyda de råd hon ger.

 

– En annan stor utmaning är att prata med människor som knappt kan varken svenska eller engelska. Och att samtidigt dokumentera det som sägs på svenska, berättar Aldijana. Men då tänker jag att har de tagit sig modet att ringa 1177 trots att de knappt kan språket ska jag göra allt jag kan för att hjälpa dem.

 

– Jag tror att jag, med min positivitet och att jag alltid försöker prata från hjärtat, gör att människor som ringer till mig känner att de får hjälp och att de pratar med någon som bryr sig och någon som kan. Sen undrar jag ibland fortfarande för mig själv ibland om jag verkligen klarar det här, men ingen är ju perfekt och kan allt på en gång, konstaterar hon med all rätt.

 

Den mänskliga kontakten

Utvecklingen inom firman är otroligt fascinerande och jobbet är både utvecklande och utmanande, men den nära kontakten med patienter kan Aldijana sakna ibland. Som tur är har hon både kollegor på kontoret, sin son och sin man hemma och släkt och vänner i sin närhet som hon får vara nära och finnas för på olika sätt.


Vill du också ha ett jobb som är utvecklande och utmanande? 

Jobba med oss!

 

Läs fler artiklar i vår bloggserie om våra sjuksköterskor:

Sofia Berggren legitimerad sjuksköterska.jpg Jag är så stolt över att vara en del av framtiden!

 

Pia Höglund.jpg Inget att förlora på att testa ett nytt jobb