medhelp-logo-cmyk.svg
medhelp-logo-cmyk.svg

Att hinna hjälpa så väldigt många patienter på en dag är det bästa!

Att få möjligheten att vara del av olika typer av utvecklingsprojekt för MedHelp är något Christian Hed verkligen uppskattar som en del i sitt arbete som vårdoperatör.

 

Christian Hed legitimerad distanssjuksköterska

 

Namn: Christian Hed

Ålder: 33 år

Familj: Sambo, tre barn

Placerad: i Vasa

Börjande på MedHelp: 2016

Kuriosa: Jobbade extra som trollerikonstnär

 

Att hinna hjälpa så väldigt många patienter på en dag är det bästa!

Under sina år på akutmottagningen på Vasa Centralsjukhus fick Christian Hed möjlighet att prova på många olika arbetsuppgifter då personalen roterades på olika platser inom verksamheten: trauma, internmedicin, kirurgi, etc. Men det var när Christian var på triagen som han trivdes allra bäst.

 

-Det är på triagen den första bedömningen av patienter sker. Här görs bland annat bedömningen av hur snabbt patienten behöver få en läkarbedömning utgående från sina symptom och sin sjukdomsbild, samt var man ska skicka patienten, berättar Christian.

Precis det han nu gör på MedHelp varje dag.

 

-Skillnaden är att här hinner jag hjälpa så väldigt många patienter per dygn, jämfört med på sjukhuset. Det är det som är det bästa med det här jobbet – det och variationen. Och kollegorna! säger Christian glatt.

 

Husbyggare från början

När Christian Hed var klar med sina sjuksköterskestudier på Vasa Universitet 2010 hade han egentligen velat börja jobba på ambulansen där han hade arbetat under somrarna under sin studietid. Ja, egentligen var han husbyggare från början, men de kalla vintrarna skrämde bort honom så det fick bli sjuksköterska istället.

 

- Jag följde i min sambos fotspår, ler Christian på frågan om varför han valde just sjuksköterska som yrke.

 

2010 fanns det dock ingen plats på ambulansen för Christian, men då han alltid gillat den akuta delen av sjukvården var det inte helt fel att börja på akutmottagningen på Vasa Centralsjukhus istället. Men den dag när annonsen för MedHelp kom upp på Facebook några år senare var det en självklarhet att han skulle söka.

 

- Det var ju ett naturligt steg, för det var ju på triagen jag trivdes bäst, säger Christian.

 

Lär sig jättemycket varje dag

Trots sju år på akutmottagningen lär sig Christian fortfarande jättemycket varje dag i jobbet som distanssjuksköterska. Alla som ringer in har olika symptom, olika behov och olika frågor.

 

- Jag tror att det är variationen som håller mig motiverad och som gör att det är roligt att jobba här –  förutom kollegorna då såklart! Och det bästa är att jag kan göra allt, och hjälpa så många patienter varje dag, trots att jag sitter på ett och samma ställe.

 

- Jag får också patienter som ringer med ovanliga symptom som jag aldrig hört om, och som jag nog aldrig skulle stött på inom sjukvården. Det är väldigt givande, fortsätter Christian.

 

Det gäller att hänga med

Idag är det svårt att veta för patienterna, när, vart och hur de ska åka eller vem de ska kontakta för att få vård. Eller om de kanske bara kan lösa det med egenvård. Det är då Christian och hans kollegor finns här för att snabbt kunna hjälp dem vidare.

 

Men det är inte bara patienterna som måste hänga med och lära sig nya saker. Att jobba på ett företag med sån framåtanda och visioner, att vara del i en utveckling. Hela tiden kommer nya idéer och saker drivs framåt.

 

- Ny teknik kommer, nya funktioner i arbetsverktygen, det gäller att hela tiden hålla sig up-to-date, säger Christian.

 

Men han tycker samtidigt att det är väldigt roligt och bra att det går framåt, att få vara del av ett företag med driv och visioner.

 

Det här med tekniken…

På frågan om varför han tror han kommer stanna kvar på företaget framöver svarar Christian att, förutom jobbet i sig som är så givande, så är man här väldigt mån om sin personal.

 

- Det måste vara en svår balans att vara vinstdrivande och samtidigt ge mycket till personalen, men det tycker jag de gör jättebra här. Med tre små barn på 6 år, 2 år och 9 månader hemma passar såklart också ett jobb utan allt för många sena kvällspass väldigt bra, lägger Christian till.

 

Ibland kan ljudnivån bli lite hög på kontoret och tekniken strula och fördröja hanteringstiden per samtal vilket kan vara lite frustrerande. Det är dock inget som drar ner helhetskänslan av att få jobba med sjukrådgivning på distans, men om han måste säga något som skulle kunna förbättras så är det i så fall tekniken. Frågan där är vems fel det är att det uppstår problem ibland.

 

-Är det datatekniskt eller hos leverantören av telefonin? undrar Christian.

 

Dragspel och trolleri

På hemmaplan är det för det mesta fullt upp med barnen nu förtiden, men när tillfälle ges tar Christian fortfarande fram dragspelet eller kontrabasen och spelar lite. Ibland kan även den gamla trollerilådan tas fram som han hade när han jobbade extra som trollerikonstnär för några år sedan. Christian kan inte riktigt svara på vilket som var (är?) hans bästa trick, men näsdukar försvann och sedlar förvandlades när det väl begav sig.

 

Om trolleri kan hjälpa i att försöka övertyga sambon, som idag jobbar på onkologen på Vasa Centralsjukhus, att hänga med på MedHelp-resan och inse alla fördelar som finns med jobbet, är en fråga som återstår att besvara.


Mona Berg.jpg Modet att byta jobb när man är 59 år

Enisa Balicevac.jpg Jag vill ha skarpheten och behålla fokus. En patient i taget.

Söker du nya utmaningar? 

Är du också legitimerad sjuksköterska som söker nytt jobb på ett företag med framtidsvisioner?

 

Jobba med oss!