medhelp-logo-cmyk.svg
medhelp-logo-cmyk.svg

Inget att förlora på att testa ett nytt jobb

Pia Höglund växlar mellan att sitta på kontoret i Vasa och att sitta hemma och jobba som sjuksköterska på distans – en möjlighet som hon värderar högt då det ger henne mer tid att spendera med sina barn och hundar.

 

Pia Höglund.jpg

 

Namn: Pia Höglund

Ålder:  41 år

Familj: två tonåringar och två hundar

Placerad: i Vasa

Börjande på MedHelp: 2014

Kuriosa: Perfektionist förutom då hon "snickrar" med hjälp av buntband och gammalt bråte

 

Ju längre tiden går, ju större blir steget tillbaka

Det var på ett öppet hus för MedHelp i Vasa för 3 ½ år som Pia Höglunds intresse väcktes för att börja jobba med vårdbedömningar på distans istället för inom sjukvården. Och ju längre tiden går, ju större blir steget att gå tillbaka.

 

Även om Pia inte kommer ihåg exakt varför hon började utbilda sig till sjukskötare – det vi i Sverige kallar sjuksköterska –  i Finland i slutet på 90-talet så har hon aldrig ångrat sitt val. Hon har däremot svårt att tänka sig att gå tillbaka till sjukvården i Finland från det jobb hon har idag. Kanske kommer hon istället att jobba vidare som distanssjuksköterska från ett varmare land i framtiden?

 

Jobbade i både Norge och Sverige

Efter utbildningen till legitimerad sjuksköterska, som Pia läste i Vasa, var det svårt att få jobb i Finland. Hon åkte därför till Trondheim där hon arbetade på hjärtavdelningen där. Efter ett år i Norge hade läget i Finland inte förändrats, så istället för att flytta hem igen så fick hon jobb under ett halvår på hjärtavdelningen i Umeå.

– Att det blev hjärtavdelningar var bara slumpen, berättar Pia. För mig var arbetsvillkoren det viktigaste.

Så när infektionsavdelningen på Centralsjukhuset i Vasa tillslut erbjöd henne att få jobba natt halvtid – vilket passade Pia perfekt – tog hon det jobbet och blev sedan kvar i 9 år.

 

– Jag fick göra lite allt möjligt och trivdes jättebra, säger Pia. Men efter några år skedde stora förändringar och omorganisationer som jag inte alls trivdes med. Detta i kombination med dålig inomhusluft i sjuka byggnader gjorde att jag bestämde mig för att hitta ett nytt jobb, fortsätter hon.

 

Inget att förlora på att testa ett nytt jobb

Hur kom det sig då att det nya jobbet blev på just MedHelp? Jo, en före detta kollega till Pia hade fått jobb här och tipsade Pia om att gå på det öppet hus som organiserades av företaget en kväll i Vasa.

– Jag tänkte jag testar på prov, jag hade ju inget att förlora, säger Pia.

 

Och så har hon blivit kvar. Trots att hon ibland kan sakna små saker som att sticka kanyler eller pyssla om patienterna fysiskt så känner Pia att hon kan ge jättemycket i telefonen.

– Jag trivdes från första dagen! Svenskar är väldigt tacksamma att ha att göra med. De tackar och ger mycket positiv feedback, berättar Pia. Tacksamma patienter är verkligen något som håller mig motiverad.

 

Tar en boll, släpper, tar nästa

Att få använda sin expertis och medicinska kompetens på ett annat sätt här än hon fick göra inom sjukvården är också något som gjort att Pia stannat kvar. Inom sjukvården i Finland är man lika mycket undersköterska som sjuksköterska berättar hon, en stor anledning till att hon inte vill gå tillbaka.

 

Stressen och alla bollar som alltid var i luften är inte något hon vill gå tillbaka till heller.

– Här tar jag en boll, släpper den, sen tar jag nästa, säger Pia. Samtidigt gäller det att hela tiden vara snabbtänkt och alert och att ha ett öppet sinne för varje samtal. Man måste ha fullt fokus hela tiden och kan aldrig riktigt slappna av under samtalen.

 

Finns alltid mer att lära

Att som distanssjuksköterska lyckas komma fram till en gemensam lösning med varje patient där båda parter känner sig nöjda är något Pia strävar efter. Detta lyckas hon för det allra mesta med genom att lyssna noggrant och genom att använda den kunskap och empatiska förmåga som kännetecknar henne.

 

Självklart finns det alltid områden där hon önskar det fanns mer tid att läsa in sig på. Men som tur är finns det alltid någon kollega att fråga när tiden inte räcker till att läsa på själv.

 

Mer tid till fritid

Är man en sjuksköterska som har två tonårsbarn och två hundar som man lever ett aktivt liv tillsammans med, så som Pia gör, uppskattar man kanske förmånen att kunna få jobba vissa dagar hemifrån ännu mer än andra. Sparad tid i att slippa åka de 3 ½ milen till kontoret varje dag ger mer tid att kunna tillbringa med både sig själv, sina barn och sina hundar.

 

– För någon som är van att vara aktiv som jag har det varit en utmaning att sitta still så mycket i jobbet som vårdoperatör. Så att till exempel på lunchen kunna gå ut med hundarna är något jag verkligen uppskattar de dagar jag jobbar hemifrån, avslutar Pia med ett leende.


Söker du också ett nytt jobb där du får mer tid till fritid?

Jobba med oss!

 

Fler artiklar i vår bloggserie om våra sjuksköterskor:

Therese Rödjemark-Andersson legitimerad sjuksköterska.jpg Jag känner mig betydelsefull och jag behövs!

 

Sofia Berggren legitimerad sjuksköterska.jpg Jag är så stolt över att vara en del av framtiden!