medhelp-logo-cmyk.svg
medhelp-logo-cmyk.svg

Som vårdoperatör tycker Anette att hon känner att hon gör skillnad

Anette Magnusson bor i Piteå och jobbar i princip alltid hemifrån för att på bästa sätt finnas nära sin son som för några år sedan blev diagnostiserad med diabetes - en händelse som fick Anette att prioritera om i sitt liv.

 

Anette Magnusson

 

Namn: Anette Magnusson

Ålder: 50 år

Familj: 3 barn, hund, katt och en man

Placerad: Hemmakontor i Piteå (Kalix)

Börjande på MedHelp: 2017

Kuriosa: Sushi är min paradrätt, det har jag lagat i över 15 år

 

Att kunna få nya utmaningar när man är 50!

Mitt uppe i karriären som chef över Norrbottens alla radiologer fick Anette Magnusson beskedet att hennes 11-årige son hade diabetes. De resor som krävdes i tjänsten hon hade var då inte längre ett alternativ, så när en gammal bekant tipsade om MedHelp blev hon jätteintresserad. Att få möjligheten att fortsätta utvecklas och få nya utmaningar på andra sätt än att stiga i chefspositioner, när hon var 50 år, kunde Anette inte tacka nej till.

 

Kalix – Stockholm – Skåne – Kalix

Anette flyttade från Kalix till Stockholm i mitten på 80-talet för att utbilda sig till röntgensjuksköterska. Egentligen ville hon bli barnmorska, men nu blev det som det blev och det har hon aldrig ångrat.

 

Kärleken tog henne till Skåne där hon startade upp, och blev chef för, kundtjänst för Unilabs. Hon var även driftchef för mammografin i Landskrona och Helsingborg under flera år. Med en konstant drivkraft att alltid lära sig något nytt hamnade hon sedermera som enhetschef för Aleris innan Norrbottens Läns Landsting rekryterade henne och flyttlasset gick tillbaka till hemtrakterna i norr.

 

Från chef till medarbetare

Att gå från att jobba som chef, och träffa sina kollegor dagligen, till att jobba hemifrån som sjuksköterska på distans har varit en omställning på många sätt sedan Anette började här för några månader sedan.

 

– Jag saknar såklart arbetskamrater, de är ett himla trevligt gäng på ett fint kontor i Kalix, så ibland åker jag in till kontoret, berättar Anette. Jag visste ju innan att det skulle bli såhär och känner ändå att jag har mycket kontakt med dem via telefon. Som tur är har jag min bästa kompis Svante hemma som aldrig är mer än några meter bort.

 

Svante är Anettes 3-åriga franska bulldogg, eller fralla, för den som undrar.

 

Ett perfekt jobb

Den positiva stämningen i företaget och möjligheten att lära sig ett nytt yrke efter 30 år som sjuksköterska, men framförallt att kunna ha koll på sin sons diabetes, gör att Anette inte kunde ha ett bättre jobb just nu. Sen tycker hon faktiskt att det är fantastiskt skönt att inte längre jobba som chef. Här stämplar hon in och ut och har inget på kvällarna. Ja, hon trivs verkligen som medarbetare berättar hon.

 

– Sen har jag bytt jobb 10 gånger på 30 år men aldrig någonsin blivit så väl omhändertagen på en arbetsplats. Vilken introduktion! Alla är väldigt hjälpsamma och jag har även en mentor som jag kan fråga allt jag behöver. De släpper inte in en förrän man känner sig färdig.

 

– I början tänkte jag att jag aldrig kommer kunna lära mig allt det här – ja så som man alltid tänker, skrattar Anette.

 

Att få göra skillnad

Det roligaste i jobbet som vårdoperatör tycker Anette är att hon känner att hon gör skillnad och att hon kan hjälpa till att göra människor friskare.

 

– Ofta är det små saker som gör stor skillnad. Det kan vara oroliga föräldrar eller någon med ångest som bara behöver att någon lyssnar några minuter på dem för att de ska känna sig lugna igen, berättar Anette.

 

Svårast tycker Anette att det är att på kort tid fånga in – från en helt okänd person – vad det viktigaste är från de 17 symptom som rabblas upp.

 

– Det gäller verkligen att vara på total helspänn och koncentrerad hela tiden på jobbet, man får inte släppa fokus en sekund. Därför skulle jag aldrig kunna jobba heltid, så jag jobbar 76 %.

 

Små, små barn är kluriga

Anette är verkligen stolt över att hon håller på att lära sig ett helt nytt jobb och yrke. Med 30 års erfarenhet har hon mycket att falla tillbaka på, men det finns också mycket hon känner att hon fortfarande kan utveckla sin medicinska kompetens inom. Och tur är väl det för någon som måste känna att hon fortsätter att utvecklas för att hålla motivationen och arbetsglädjen vid liv.

 

– Små, små barn är klurigt, det säger nästan alla. Och det är det vanligaste samtalet vi har, ler Anette. Det är svårt när de till exempel har utslag, det kan vi ju inte se genom telefonen.

I de fallen hjälper kanske inte ens det annars mycket välutvecklade stödsystem de har eller annan dokumentation som finns att tillgå. Som tur är finns kollegor att fråga och att bolla med.

 

Thailand nästa

När Anette inte jobbar så blir det mest familjeliv, och då främst resor, båtliv och matlagning. Senaste året har hon och familjen varit både på Kanarieöarna och Cypern och på sportlovet är en resa till Thailand redan planerad. Sedan blir det såklart resor till Skåne och Oslo ibland också där hennes två äldsta barn nu har bosatt sig.

 

– Vi har även haft lite planer på att vara i Thailand en längre tid i framtiden, kanske ett halvår, berättar Anette. Att det här då finns möjlighet finns att kunna jobba en period i HuaHin var ju självklart något som också lockade när jag bytte jobb.

 

Ja, som anställd på MedHelp kan man beviljas tjänstledighet under en period för att kunna jobba hos underleverantören MediCall i Thailand. Hur lockande låter inte det?


Vill du också känna att du gör skillnad och vara med och göra människor friskare? Läs mer om hur det är att jobba hos oss.

Jobba med oss!

 

Läs fler artiklar i vår bloggserie om våra sjuksköterskor:

Jag är så stolt över att vara en del av framtiden! Jag är så stolt över att vara en del av framtiden!

 

Att få göra det man älskar Att få göra det man älskar!