medhelp-logo-cmyk.svg
medhelp-logo-cmyk.svg

Vårdoperatören på plats i Almedalen - Tisdag

Almedalsveckan är igång

Just nu är Visby, Gotland fyllt av människor som liksom vi vill skapa kontakter, prata om patientnära vård på distans och hitta lösningar för hur vi tillsammans kan utveckla vården. Vi på MedHelp träffar politiker och representanter från en mängd olika företag och organisationer som har idéer och förslag för hur vi kan arbeta för att få en mer tillgänglig vård för oss medborgare i Sverige.

Spännande möten under dagen

Även idag har vi träffat många kunniga personer och haft flera intressanta diskussioner.

 

Bland annat ett bra seminarium med temat "Vem betalar utvecklingen av digital hälsa - vården eller allmänheten?"

 

Paneldeltagarna var: Darja Isaksson, Jenni Nordborg, Philip Siberg, Staffan Lindstrand, Andreas Lindblom, Ebba Fåhreus,

Maria Helling.

 

Kontentan var att vi kan prata om samverkan hur mycket vi vill men om vi inte samverkar för att gemensamt komma framåt. Samverka utan att bara tänka på sitt eget.

 

Vissa politiker erkänner att detta är ett underinvesterat område. Detta måste lösas för att i slutändan får ändå alla betala, antingen med pengar eller med vår hälsa. Den största utmaningen för e-hälsoföretag är att vården inte har tid att ta till sig ny teknik. Kraven för healthtechbolagen är att leverera effektivitet, medicinsk kvalitet och hög tillgänglighet.

 

Vi vet att befolkningen kommer bli äldre och äldre och monitorering kommer både krävas och behövas. Kan man hitta en ersättningsmodell som man har för för till exempel hörselnedsättningshjälpmedel.

 

Ytterligare ett spännande seminarie: Den närmsta nära vården är egenvården – hur kan digitalisering och egen drivkraft förändra vården? Där fördes samtal hos Telia med många spännande aspekter på egenvård. En viktig betraktelse kom från Unga Reumatiker och deras representant Cajsa Helin, hon efterlyste mer konkreta verktyg för personcentrerad egenvård och önskade att vården ska ta in deras verktyg ”Drömskalan” – och därigenom utgå mer från ungas drömmar!

 

Den närmsta vården är egenvården

 

Vård i förändring med digitalisering som drivkraft

En panel som är väl medveten om utmaningarna i att få förändringarna att faktiskt äga rum. En viktig del handlar om förändringsledning och att förstå att förändring i mänskligt handlande tar tid att åstadkomma. Göran Hägglund använder flera olika metaforer för att nå fram, jämställer dagens digitalisering med leken ”tjuv och polis” han lekte som barn där de villkorade pengarna eller livet – och där vi i dag har valt att utveckla hur vi hanterar pengarna men struntat i att lösa hur vi ska hantera och behålla livet. Att det finns få dirigenter men många orkestermedlemmar och att vi därmed saknar ledarskap inom området. Det handlar om förändringsledning och resurshantering!

Med på seminariet var Göran Hägglund, fd socialminister, Agneta Granström, regionråd MP i Norrbotten, Martin Andreasson fd regionråd M i VGR och Margareta Danelius chefläkare och vice vd på Capiobolaget Capio GO.

 

vård i förändring

Sammanfattning

Dagens bästa

  • En Håkan Eklund som anslöt till MedHelpgänget i Almedalen, full med energi.
  • Lunchen hos Meltwater där Sophie Hedestad och Hanna Westrin berättade mer om hur man kan sprida sitt budskap i sociala medier.

Dagens potentiella förbättring

  • Att samverkan inte bara ska vara ord utan även handling. Att samverkan blir något som gör att vi alla går framåt.

Vad kan vi som vårdoperatör bidra med?

Som vårdoperatör levererar vi tjänster som monitorering och vård av patienter i hemmet, avlastning för vårdcentraler och mottagningar genom triagering och sjukvårdsrådgivning till stora delar av Sveriges befolkning. Våra legitimerade sjuksköterskor är vana att ge patientnära vård på distans och vi hanterar nära tre miljoner vårdkontakter per år.

 

Vi träffas gärna för att berätta mer om hur vi kan hjälpa er med smarta lösningar som bidrar till att människor blir friskare. Hör av er till oss för att boka ett möte under Almedalsveckan eller vid ett annat tillfälle som passar er bättre!

 

Läs mer om våra vårdnära tjänster:

 

Vill du veta mer?