Dela
Att arbeta med HR-frågor och stödja chefer i deras rehabiliteringsansvar kan vara ett utmanande uppdrag. Liksom det för chefen som ansvarar för medarbetaren och dennes rehabilitering kan vara en stor utmaning.
Långtidsfrånvaro är också extremt dyrt, undersökningar visar att varje enskilt fall snabbt kostar mer än 100 000 kr. Så det bästa är så klart om en medarbetare med risk för långtidsfrånvaro kan fångas upp innan ohälsan leder till lång frånvaro. Vid lång frånvaro är det så klart också viktigt att medarbetaren så snabbt som möjligt rehabiliteras och kommer tillbaka i effektivt arbete, både för medarbetaren och för företaget.
Se till att du som arbetsgivare har en bra överblick över vilka delar som finns på plats i rehabprocessen.
Snabbcheck på arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
Här har vi listat sex påståenden. Vilka stämmer in på arbetet med er rehabprocess? Svaren ska vara JA eller NEJ, inte någonstans mittemellan.
Chefer blir inte chefer för att ta hand om sjukskrivna medarbetare. Det vanligaste är att cheferna tycker att det är en svår uppgift som dessutom tar mycket tid. Tid som de hellre vill lägga på medarbetare som är närvarande på jobbet. Se därför till att göra det enkelt genom att skapa bra rutiner och arbetssätt som fungerar väl med befintliga rutiner och som underlättar för cheferna att hålla kontakten med sina sjuka medarbetare.
Det är viktigt att chefen är observant på tidiga signaler hos sina medarbetare för att förebygga sjukskrivningar, men också att arbetet med rehabprocesserna genomförs så att sjukskrivningar inte behöver bli längre än nödvändigt. Ett rehabstödssystem kan vara till stor hjälp för att säkerställa att rutinerna följs och underlätta för både chefer och medarbetare.
Vi har tagit fram en översikt över hela rehabkedjan med information om vad du som arbetsgivare behöver tänka på. Ta del av den genom att ladda ner vår infografik.
Behöver ni ett verktyg som hjälper er att få en bra överblick över sjukfrånvaron på er arbetsplats? Vi gör vardagen enklare för både chefer och medarbetare med sjukanmälan och sjukvårdsrådgivning samtidigt som du får en överblick över hur organisationen mår.
Kontakta oss för att boka ett möte så berättar vi mer om hur det fungerar.
MedHelp AB
Marieviksgatan 19
117 43 Stockholm
Sverige
+46 8-528 528 00
info@medhelp.se
Vilka utmaningar står arbetsgivare (HR-personal och chefer) för när det kommer till ohälsa, sjukfrånvaro, sjuknärvaro arbetsanpassning och rehabilitering?
Vi har tagit fram en guide som ger dig tips på hur du coachar cheferna via rätt verktyg för en hälsosam arbetsplats.