På MedHelp har alla sjuksköterskor kortare arbetstid med full lön

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Alla sjuksköterskor som arbetar på MedHelp omfattas av arbetstidsförkortning. Det innebär att man som heltidsanställd arbetar 30,5 timmar i veckan istället för 37 timmar och aldrig längre än 6 timmar per arbetspass i sjukvårdsrådgivning. Arbetstidsförkortningen bygger på ett lokalt kollektivavtal som tagits fram av MedHelp tillsammans Vårdförbundet.

Det startade med att våra sjuksköterskor lyfte frågan, under höstkonferensen 2016, om att arbeta kortare arbetsdagar med bibehållen lön. De efterlyste ett mer strukturerat sätt att arbeta, dels för att de upplevde att det var svårt att behålla fokus under arbetspassen och för att det var svårt att få tid till andra arbetsuppgifter som förväntades utföras.

Arbetstidsförkortningen initierades ursprungligen av våra sjuksköterskor år 2016. De efterlyste ett mer strukturerat sätt att arbeta, dels för att de upplevde att det var svårt att behålla fokus under arbetspassen och för att det var svårt att få tid till andra nödvändiga arbetsuppgifter. Ett projekt för att ta reda på om kortare arbetsdagar, med bibehållen lön, kunde vara en bra lösning. Resultaten var positiva för både sjuksköterskorna och för företaget och därför infördes arbetstidsförkortning för alla heltidsanställda 1 oktober 2018 och sedan i december 2019 omfattar arbetstidsförkortningen även deltidsanställda.

– Arbetstidsförkortningen innebär många fördelar för medarbetarna men också för företaget. Vi har märkt att våra medarbetare är piggare och att vi har fått en gladare atmosfär bland sjuksköterskorna. Vi ser också att arbetstidsförkortningen gör oss till mer attraktiv arbetsgivare, säger Geir-Erik Hyvärinen, HR-chef.

Konceptet innebär att man arbetar koncentrerat med sjukvårdsrådgivning då man ger sjukvårdsråd via telefon eller video. Utöver det finns planerad tid för andra typer av arbetsuppgifter, så kallad verksamhetstid, för till exempel utbildningar, arbetsplatsträffar och sjuksköterskemöten. Som sjuksköterska arbetar du aldrig länge än sex timmar i telefon per arbetspass. Utöver det tillkommer i snitt 2,45 minuter i verksamhetstid per vecka. Nattsjuksköterskor omfattas också av arbetstidsförkortningen men arbetar längre pass per arbetsdag.  Den totala schemalagda tiden är i snitt 30,5 timmar i veckan för en heltid mot ordinarie heltid på 37 timmar.

Så här säger några av sjuksköterskorna själva om hur det är att arbeta med förkortad arbetstid:

  • ”Jag orkar mera både hemma och på jobbet”
  • ”Verksamhetstid är toppen, då man hinner läsa och uppdatera sig samt diskutera med kollegor”
  • ”Vi får ventilera problem på verksamhetstiden, behöver inte ta med dem hem”
  • ”Jag har mer tid för mina fritidsintressen”

Är du sjuksköterska och vill veta mer om hur det är att jobba med oss? Läs mer på vår sida Jobba med oss!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag?

Vill du veta mer?

Är du legitimerad sjuksköterska och nyfiken på oss? Skicka en intresseanmälan så berättar vi mer om hur det är att arbeta med sjukvårdsrådgivning på distans.