← Alla nyheter
Start Nyheter HR-rapporten 2024: Varannan chef och HR-ansvarig har inte koll på sjukfrånvarokostnaden

HR-rapporten 2024: Varannan chef och HR-ansvarig har inte koll på sjukfrånvarokostnaden

Scrolla ner ↓

År 2022 kostade sjukfrånvaron i Sverige 71 miljarder kronor, varav 32,6 på grund av psykisk ohälsa. Ändå vet hälften av HR-ansvariga och chefer inte vad sjukfrånvaro kostar i deras organisation. Detta visar MedHelp senaste HR-rapport som undersöker synen på hälsofrågor hos HR-ansvariga och chefer.

Trots larm om stigande sjukfrånvarokostnader vet hälften av chefer och HR-ansvariga på svenska organisationer inte vad sjukfrånvaron faktiskt kostar.

Vidare visar HR-rapporten 2024 att endast 3 av 10 chefer och 2 av 10 HR-ansvariga att man i deras organisation mäter och följer kostnaden för sjukfrånvaro. Detta förvånar med tanke på att den tuffa ekonomisk situationen just nu där många företag villa hålla hårt i pengarna.

Endast för produktionsbortfall låg kostnaden längre sjukfrånvaro 71 miljarder kronor under 2022. Till detta får man addera 39,5 miljarder kronor för att få med kostnaden för sjukpenning. Av denna siffra gick 42 procent till psykiatriska diagnoser såsom stress och utmattning. Sjukpenningkostnader ingår inte i denna siffra och dessa uppgick år 2022 till 39,5 miljarder kronor.

Samtidigt visar en färsk kartläggning av näringslivet att andelen som blir långtidssjukskrivna ökar.

– Vi ser en trend där i takt med ökad psykisk ohälsa ökar även andelen som blir långtidssjukskrivna, och framför allt är det kvinnor som drabbas, säger Tobias Ekros, VD på MedHelp Care.

Vid långvariga sjukskrivningar drabbas inte bara den anställde utan även kollegor, och chefen som måste lägga tid på täcka upp, söka ersättare, skola in ersättare, rehabilitera osv. Beroende på typ av befattning på företaget är det inte ovanligt att prislappen landar på flera hundra tusen kronor – bara för en person som blir långtidssjuk.

– För att det rent krasst ska finnas incitament för ett bolag att prioritera hälsoinsatser behöver man en siffra på vad sjukfrånvaron faktiskt kostar. Det är därför oroväckande att så få har koll på vad man kan spara genom att förebygga ohälsa på arbetsplatsen, säger Tobias Ekros.

Läs hela rapporten här

För mer information, kontakta
Pia Cossa Åkesson, presskontakt MedHelp Care
pia.cossa@medhelpcare.com
073-353 13 43

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd bland 302 HR-ansvariga och 303 chefer med minst 10 medarbetare, av YouGov på uppdrag av MedHelp Care AB. HR-ansvariga är definierade som anställda med stort/mycket stort ansvar för organisationens HR-frågor. 605 organisationer representeras i undersökningen, 369 organisationer med under 200 anställda, 224 organisationer med över 200 anställda samt 12 organisationer som svarat storlek ej relevant/vet ej. Undersökningen genomfördes under perioden 18 okt – 2 nov 2023 av YouGov Sverige.

 Om MedHelp Care

MedHelp Care är ett snabbväxande SaaS-bolag som erbjuder en Hälsoplattform med AI till företagskunder och deras medarbetare. MedHelp är mitt i en spännande tillväxtresa och ligger i framkant när det kommer till utvecklingen av AI inom företagshälsa. Vår hälsoplattform med AI gör det möjligt för företag att jobba förebyggande med medarbetarnas hälsa. Detta genom att underlätta ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att upptäcka tidiga signaler på ohälsa vilket leder till friskare och mer välmående företag.

Senast uppdaterad: 2024-02-02

Vill du få en bild av er sjukfrånvaro, vad den kostar och veta hur vi kan hjälpa er att sänka den?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss inom kort!