I dagens arbetsliv har ”datadrivet” blivit ett modeord, särskilt i och med de senaste årens utveckling av AI. Men vad innebär det egentligen att ha ett datadrivet arbetssätt när det gäller företagshälsa? Och hur kan datagenererade insikter bidra till att minska sjukfrånvaron?
Alltför ofta baseras arbetsmiljöarbetet på gissningar och magkänsla. Vi gör antaganden både gällande problemet och lösningen. Konsekvenser av ett gissningsbaserat arbetssätt blir dessvärre ofta dyra och i värsta fall verkningslösa hälsoinsatser.
Risken för en missriktad rehab- eller friskvårdsinsats minskar med ett faktabaserat arbetssätt. Det gör att ni kan identifiera problem tidigt och sätta in rätt åtgärder för att stötta era medarbetare innan sjukskrivningen blir ett faktum. Här är några konkreta sätt att använda hälsostatistik på:
Upptäck risker i ett tidigt skede
Med en plattform för personalhälsa och sjukfrånvaro kan ni identifiera mönster som visar när en anställd löper högre risk för sjukfrånvaro. MedHelps hälsoplattform är i nuläget det enda sjuk- och friskverktyget som använder AI för att på ett mer träffsäkert sätt upptäcka tidiga tecken på ohälsa. Många företag har redan en regel om att agera om någon är frånvarande 6 gånger under en 12-månadersperiod. Det som gör vår AI så kraftfull är att den analyserar många fler variabler, vilket gör det möjligt att i ett tidigare skede fånga upp fler individer som riskerar framtida sjukfrånvaro.
Riktade hälsoinsatser
Sedan gäller det förstås att agera på insikterna till hands. Ett hälsosamtal mellan chef och medarbetare brukar vara det första steget. Här tar chefen reda på underliggande orsaker och personliga behov som medarbetaren har för att kunna klara sina arbetsuppgifter på bästa sätt.
Med hjälp av data gällande sjukfrånvarodata kan ni även rikta insatser mot specifika grupper som löper högre risk för arbetsrelaterad frånvaro. Tillgång till fakta gällande de underliggande orsakerna till både kort- och långtidsfrånvaro gör att ni kan anpassa era hälsoinsatser och adressera de faktiska problemen. Exempelvis kan hälsostatistiken visa att vissa avdelningar eller roller inom företaget har en högre sjukfrånvaro – och mer specifikt varför. I MedHelps egna data kan vi se att uppåt 80 % av medarbetare anger sjukfrånvaroorsak i anslutning till sjukanmälan. Med hjälp av denna statistik kan ni alltså snabbt avgöra om ni behöver förbättra ergonomin eller se över arbetsbördan, som exempel.
På samma sätt kan ni dra lärdom från de grupper som har låg frånvaro och identifiera vad som fungerar väl i deras arbetsmiljö för att därefter överföra framgångsfaktorerna till andra delar av organisationen.
Följ effekterna
En av de största fördelarna med ett datadrivet arbetssätt är att ni kan mäta effekterna av de åtgärder ni sätter in. Genom att kontinuerligt följa upp sjukfrånvarostatistiken kan ni se om era hälsoinsatser verkligen ger resultat. Har sjukfrånvaron minskat i de grupper som fått riktade insatser? Har antalet långa sjukskrivningar gått ner? Eller är det tvärtom så att sjukfrånvaron fortsatt att öka, trots insatserna?
Regelbunden uppföljning gör det möjligt att snabbt justera och optimera hälsoinsatserna. Det kan i sin tur kan bidra till minskade kostnader och ett förbättrat arbetsklimat.
Ett digitalt system kan med andra ord hjälpa er i alla avgörande steg i ett systematiskt arbetsmiljöarbete:
- Att undersöka och identifiera risker
- Ta beslut om åtgärder och dokumentera insatser
- Följa upp resultaten
Vill du veta mer om statistikverktyg som ingår i MedHelps plattform och hur just er organisation kan jobba mer faktabaserat? Eller kanske få en guidad tur igenom alla delar av plattformen, inklusive rehabstödet, frånvarohantering och AI? Skriv in dina uppgifter nedan så hör vi oss!