Start Kunskapsbank Så hanterar ni missbruk på arbetsplatsen

Så hanterar ni missbruk på arbetsplatsen

Scrolla ner ↓

Det är något som inte stämmer. Medarbetarens beteende känns… konstigt. Å andra sidan så tar det ju lite tid att vänja sig till jobbrutinerna efter sommarsemestern, och du har inga fler konkreta tecken än din oro att gå på – så då är det väl bäst att avvakta? Som chef är det lätt att hamna i dessa tankegångar, men det kan få stora konsekvenser.

– Det som vanligtvis sker är att chefer som inte är utbildade i frågor om missbruk gärna väntar på de fysiska signalerna. Men när de fysiska signalerna dyker upp har personen ofta redan hamnat i ett långdraget missbruk, om de inte redan gått in i ett beroende, följden av detta innebär en enorm kostnad och insats för både individ och organisation, säger David Lindström.

David Lindström, affärsutvecklingschef på Ljung & Sjöberg, är väl insatt i ämnet utifrån sin egen personliga erfarenhet. Han har precis som ca 80 procent av sina kollegor själv gått igenom beroendeproblematik och kommit ut på andra sidan. Ljung & Sjöberg hjälper arbetsgivare att jobba systematiskt och proaktivt med alkohol, droger och spel.

– Det vi på Ljung & Sjöberg gör, är att lyfta upp den dolda problematiken till ytan och skapa resultat i, om vi ska vara helt ärliga, ofta ganska resultatlösa rehabiliteringsinsatser, säger David Lindström.

För att förstå vad David Lindström menar med resultatlösa rehabiliteringsinsatser behöver vi en inblick i vad som skiljer missbrukssjukdomar från andra sjukdomsförlopp och hur detta påverkar dig som arbetsgivare.

Viktigt att gå till botten vid misstanke om alkohol-, drog- och spelmissbruk

Något som särskiljer missbruk och beroende från andra sjukdomar är att den som är sjuk sällan ser på sig själv som sjuk. Man ser på preparaten som en lösning, snarare än som problemet i sig.

– Vi får inte underskatta självdestruktiviteten i ett sjukdomsförlopp. I de allra flesta fall har vi inte att göra med en person som aktivt söker hjälp utan tvärtemot en person som aktivt motarbetar varje insats till hjälp.

Att destruktiva beteenden, som till exempel självisolering, är en naturlig del av sjukdomsförloppet är viktigt för chefer att ta i beaktning. Det här är en anledning till att problematiken är svår att upptäcka. Den som missbrukar alkohol eller droger blir också väldigt bra på att manipulera sin omgivning att tro att allt är som det ska vara. Inte för att ”vi har med onda personer” att göra – det är bara en naturlig del av sjukdomen.

– En generell beroenderesa ligger på ca 10-15 år. Vad som händer under den här resan är att beroendet får oss att hamna i pinsamma och skamfyllda situationer, på platser vi vanligtvis inte är på, med människor vi i vanliga fall inte skulle umgås med. Ju längre tiden går desto bättre blir du på att ljuga och att upprätthålla den fysiska fasaden utåt, utifrån förnekelse och skam, säger David Lindström.

Att i en sådan situation behandla symptomen på beroendet, genom exempelvis en stressrehabilitering med några KBT-sessioner, riskerar bara förlänga sjukdomsförloppet. Det som tenderar att hända är att personen skärper sig under en period, ställer undan flaskorna och putsar till fasaden. Men ofta dröjer det inte många månader innan medarbetaren faller dit igen samtidigt som arbetsgivaren lagt tid och resurser på en verkningslös rehabiliteringsinsats. Dessvärre är detta ett vanligt scenario menar David Lindström.

– Vi måste först friskriva att det har med ett beroende att göra, och om det är ett beroende så måste vi rehabilitera beroendet först innan man går på de andra delarna, säger David Lindström.

Så bör du som chef agera

Hur bör du då som chef gå till väga vid misstanke om alkohol- eller drogmissbruk? Här är svaret tydligt enligt Ljung & Sjöberg. Gå direkt från oro till handling.

Handling syftar dock inte på att du som chef ska ta på dig läkarrocken och analysera fysiska signaler. I stället bör du direkt vända dig till, redan innan du bokar in ett omtankessamtal, en expert på området som du kan lyfta dina misstankar med. Detta kan vara en extern partner, exempelvis, Ljung & Sjöberg.

– Jag i min roll som chef skall hålla mig till min utredningsskyldighet, men det betyder inte att jag ska utreda själv. Det är en viktig distinktion, säger David Lindström och fortsätter:

– Med andra ord, att jag som chef känner att det är något som inte stämmer med min medarbetare. Jag kan för mitt livs skull inte sätta fingret på vad det är. Redan i den situationen, då kontaktar jag en beroendespecialist för att lyfta min oro!

Tips för att hantera och förebygga missbruk på arbetsplatsen  

Enligt svensk arbetsrätt har chefen som nämnt utredningsskyldighet och arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar (även fast  lagen ser olika ut beroende på om det handlar om alkohol eller narkotika), samtidigt som medarbetaren å sin sida är skyldig att medverka i sin egen rehabilitering. Detta skapar ett bra utgångsläge för att effektivt hantera missbruk på jobbet.

Som arbetsgivare bör du också se över följande faktorer för att öka chanserna att upptäcka missbruk i tid och på bästa sätt stötta både chef och medarbetare.

Revidera er alkohol- och drogpolicy. Se över att den tar i beaktning vad som gäller när personen i fråga inte är hjälpsökande, vilket är majoriteten av fallen.

Arbeta systematiskt och proaktivt. Ni behöver ha tydliga processer som är välförankrade i organisationen för att upptäcka (utbilda), utreda och rehabilitera missbruk och beroende.

Överväg arbetsplatstestning för att ytterligare öka chanserna att upptäcka personer i riskbruk, och för att ge ett bra signalvärde till organisationen. Detta behöver såklart förankras i er policy.

Ta hjälp av experter/beroendepartner för att stötta chefer, från misstanke till eventuell rehabilitering. En beroendepartner kan också ge stöd till medarbetare som bär på en oro kring sig själv, en kollega eller en anhörig. Beroendepersoner är i många fall tyvärr duktiga på att skapa medberoende i en arbetsgrupp. Det tillhör själva sjukdomsbilden menar David Lindström.

Genom att utbilda chefer i dessa beroendefrågor ökar ni chansen att de tar sin oroskänsla på allvar. Utifrån David Lindströms erfarenhet ger en enda utbildning på 25 personer ett samtal till Ljung & Sjöbergs Chefsstöd, vilket innebär att de har identifierat en person. Målet är sedan att få tillbaka en fullt rehabiliterad människa till arbetsplatsen.

Kostar miljonbelopp 

Vinsten av ett systematiskt och proaktivt arbete tycks uppenbar för både individ och även arbetsplats, men den stora utmaningen för varje ledningsgrupp är att kostnaderna ligger dolda i resultaträkningen. Det handlar om produktionskostnader, kvalitetsbrist, sjuknärvaro och sjukfrånvaro. Enligt flera olika studier hamnar den totala kostnaden för missbruk ofta på ca 3,9 procent av en organisations totala lönekostnad. Detta är troligtvis även en glädjekalkyl då vi ej tar in missriktad rehabilitering eller kriminella aktiviteter.

Vill ni veta mer om hur ni som arbetsplats kan arbeta proaktivt med missbruk och beroendeproblematik? Besök https://ljungsjoberg.se/

En viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Ett förändrat sjukfrånvaromönster, till exempel att medarbetaren oftare är sjuk på måndagar, kan vara ett tidigt tecken på missbruk. Därför är det så viktigt att inkorporera arbetet med droger och alkoholmissbruk i ert systematiska arbetsmiljöarbete. Med andra ord att undersöka, hantera och förebygga risker i arbetsmiljön.

Med MedHelps plattform kan ni få en klarare bild av sjukfrånvaron och hälsoläget på företaget. Vi möjliggör att ni i ett tidigare skede kan upptäcka frånvaromönster som riskerar att leda till missbruk och längre sjukfrånvaro. Kontakta oss om du vill veta mer!

Senast uppdaterad: 2024-08-29

Vill du få en bild av er sjukfrånvaro, vad den kostar och veta hur vi kan hjälpa er att sänka den?

Do you want to know more about how MedHelp can help you work systematically and preventively with sick leave in your company?