Sjuknärvaro, att arbeta trots att man är sjuk, ses ofta som något normalt. I vissa fall kan det även ha blivit en oskriven norm på arbetsplatsen. Men visste du att det innebär risker – både för individens hälsa och för organisationens produktivitet? Läs artikeln för att få bättre koll på konsekvenserna av sjuknärvaro och vad du som arbetsgivare kan göra för att förebygga den.
Att arbeta trots sjukdom är vanligare än man kanske tror. En ny rapport från SD Worx (april 2025) visar att hälften av alla svenskar arbetar trots att de är sjuka. Bland högutbildade och personer i chefsposition är siffran ännu högre – 59 respektive 66 procent. Samtidigt uppger fyra av tio att det saknas tydliga riktlinjer från arbetsgivaren kring vad som gäller vid sjukdom under distansarbete.
Men varför går vi till jobbet – fysiskt eller digitalt – när vi egentligen borde vila? Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket är lojalitet och ansvarskänsla starka drivkrafter, särskilt bland kvinnor: nästan hälften uppger att de inte vill belasta sina kollegor. Andra vanliga orsaker är att ingen annan kan göra jobbet och att man inte har råd att vara sjukskriven – skäl som förekommer i olika grad bland både män och kvinnor.
– Det är lätt att sjuknärvaro smyger sig in i kulturen, särskilt när man jobbar hemifrån. Då behövs tydliga rutiner, inte bara för sjukanmälan utan även för uppföljning och stöd. Med rätt systemstöd får chefer bättre koll och kan agera i tid, säger Lars Roth, strateg och affärsutvecklare på MedHelp Care.
Sjuknärvaro vid hemarbete – en risk för hälsan
När arbete kan skötas hemifrån blir det ofta enklare att ”bara jobba på” – även när man inte mår bra. Detta kan göra det svårare för arbetsgivare att ha koll på arbetsmiljön och hur medarbetarna mår. Om någon är krasslig eller sjuk och samtidigt kan arbeta hemma, finns risk för att:
- Medarbetaren inte får den vila hen behöver.
- Det blir svårt för chefen att få överblick över sjukfrånvaron dag för dag.
- Det blir svårt att få överblick över medarbetarens hälsa över tid.
- Att regelbundet arbeta trots sjukdom ökar risker för långtidsfrånvaro längre fram.
- Det gör det svårt för chefen att förstå om besvären är kopplade till arbetsmiljön.
- Det blir svårt för chefen att planera och fördela arbete.
- Det pressar medarbetare att jobba fast hen inte mår bra och kanske inte orkar jobba.
- Medarbetaren döljer hälsoproblem som t ex missbruk som skulle vara bra för chefen och arbetsgivaren att känna till.
- Det påverkar produktiviteten.
Undvik sjuknärvaro – öka hälsa och välmående med 5 goda råd:
- Se över rutiner och policys utifrån ett mer flexibelt arbetsliv, till exempel vad gäller för den som är sjuk och samtidigt jobbar hemma, hur ska sjukanmälan gå till, hur ser rutinerna ut för uppföljning chef – medarbetare?
- Gör det enkelt för medarbetare att göra sjuk- och friskanmälan. Helst helt digitalt med automatisk dokumentation och notis till chefen.
- Skaffa ett systemstöd för sjuk- och friskanmälan och stöd till chefer vid sjukfrånvaro och rehabilitering. Det gör det lättare för chefer att ha koll på om medarbetare är sjuka, även om de inte är på jobbet, och det blir enklare att ge medarbetarna det rehabstöd de behöver, oavsett var de arbetar.
- Erbjud personlig sjukvårdsrådgivning till medarbetarna. Det bidrar till trygghet, rätt egenvård eller vård, samt snabbare återgång till arbetet.
- Samarbeta med företagshälsovården. Med ett bra systemstöd på plats har ni då också rätt dokumentation för att företagshälsovården ska kunna ta vid.
MedHelps hälsoplattform ger chefer direkt överblick över frånvaro och orsak, oavsett om någon jobbar hemma eller på plats. Vid tecken på ohälsa, till exempel upprepad korttidsfrånvaro, skickas en påminnelse om att agera. Alla steg dokumenteras och sparas vilket gör det enkelt att följa upp och ger ett likvärdigt stöd till alla medarbetare.
Vill du veta mer om hur du kan öka dina medarbetares hälsa med hjälp av vår plattform för digital företagshälsa?